Cerita
Saya diikat dengan besi, saya dipukul dan ditampar,—Kaffa, anak Peduli Anak. Kaffa merupakan antara ramai kanak-kanak di bawah naungan Peduli Anak yang mengalami trauma. Kehidupan mereka yang sukar menyebabkan kanak-kanak ini terpaksa menghadapi pelbagai cabaran sejak kecil. Luka trauma ini amat menyakitkan untuk ditanggung oleh kanak-kanak seperti mereka.

Oleh itu, Encik Fetter, seorang Belanda yang memeluk Islam, menubuhkan Yayasan Peduli Anak bukan sahaja untuk menampung anak-anak yatim, yatim, dan anak-anak terbiar, malah membantu anak-anak yang mengalami trauma akibat kehilangan kasih sayang daripada keluarga. Sokongan psikososial sangat penting untuk kanak-kanak yang membawa luka emosi akibat pengabaian dan kehilangan. Melalui kempen ini, ia diharapkan dapat membantu membiayai ahli psikologi kanak-kanak, terapi seni, dan latihan penjagaan trauma supaya kanak-kanak ini dapat pulih, membina daya tahan, dan mencari harapan semula.
Anda boleh menyertai program ini dengan menghantar sumbangan minimum Rp 100,000 yang membolehkan satu sesi terapi seni berkumpulan untuk 5 kanak-kanak. Selain itu, sebarang sumbangan yang anda berikan melalui kempen ini juga akan diperuntukkan untuk program ini. Jom bantu anak-anak yang kurang bernasib baik ini mendapatkan terapi yang mereka perlukan.

Sokongan anda akan sangat membantu dalam:
- Menyediakan ruang yang selamat untuk kanak-kanak bercakap dan menyatakan diri mereka adalah manifestasi kasih sayang yang disyorkan.
- Membantu dalam usaha memulihkan hati dan trauma agar mereka dapat kembali keyakinan diri.
- Sokongan derma anda boleh diperuntukkan untuk program kesihatan mental untuk kanak-kanak yang memerlukan.
Penggunaan sokongan derma adalah untuk:
- Mengupah seorang pakar (ahli psikologi) selama enam bulan, dengan sesi kaunseling individu dan kelompok untuk sekitar 200 kanak-kanak.
- Pembelian bahan untuk bahan terapi termasuk peralatan mengecat, mainan untuk terapi bermain, dan buku cerita Islamik.
- Latihan bermaklumat trauma untuk 30 penjaga, untuk mendalami pemahaman tentang cara menemani kanak-kanak yang mengalami tekanan atau trauma.
Doa dan sumbangan anda boleh menjadi jambatan penyembuhan — sama seperti visi En. Fetter, pengasas Yayasan Peduli Anak 20 tahun lalu, yang telah membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik, yatim piatu dan terbiar. Klik “Derma Sekarang” dan jadilah sebahagian daripada penyembuhan mereka.
Cara Menderma:
- Klik “Derma”
- Masukkan jumlah derma
- Isikan data peribadi anda, kemudian klik “Pembayaran”
- Pilih kaedah pembayaran (GoPay, BNI, Mandiri, BCA, BRI, BNI Syariah, Kartu Kredit, ShopeePay, QRIS)
- Ikuti arahan kaedah pembayaran sehingga derma selesai.
Atau pindahkan terus ke:
BCA 056 774 1111 A.N YAY PEDULI ANAK
BNI 079 919 0240 A.N PEDULI ANAK