Misleidende Donatie Acties op Doneeractie.nl

Doneeractie.nl oplichting

24/04/2019 – Het werk van Peduli Anak, voor de kansarme kinderen op het eiland Lombok, is onder alle omstandigheden uitdagend, maar dankbaar werk. Onze opvanghuizen en scholen zijn echter vorig jaar zwaar getroffen door aardbevingen die de kinderen tijdelijk van onderdak en onderwijs beroofd hebben. Het is een tragische ramp geweest, waarover in verschillende media aandacht voor geweest is. Helaas hebben partijen met verkeerde bedoelingen misbruik gemaakt van de situatie die onze donoren, onze stichting, maar uiteindelijk onze kinderen op een onaanvaardbare manier benadeeld hebben.

De vennootschap Netlevel B.V. is exploitant van het crowdfunding platform Doneeractie.nl en stelt als zodanig gebruikers in de gelegenheid via een webpagina crowdfunding acties te starten, om aldus donaties van donoren te ontvangen, met de uiteindelijke bedoeling van besteding van de middelen ten gunste van het omschreven goede doel. Netlevel B.V. toucheert via doneeractie.nl inkomsten uit een commissie van minstens 6% per donatie en genereert derhalve inkomsten van iedere donatie, legitiem of te kwader trouw. Eén gebruiker van het platform, gebruiker ‘Hans Vasilda’ is een fundraising actie gestart, gefingeerd ter ondersteuning van Peduli Anak. Via deze fundraising actie zijn duizenden euro’s van donateurs afhandig gemaakt, heeft Netlevel B.V. Doneeractie.nl inkomsten gegenereerd, maar heeft Peduli Anak geen enkele donatie of ondersteuning ontvangen.

Verontwaardigd heeft Stichting Peduli Anak na ontdekking van deze malversaties, contact gemaakt met Netlevel B.V. Doneeractie.nl en melding gemaakt hiervan. Netlevel B.V. Doneeractie.nl heeft ervoor gekozen, ondanks gewezen te zijn op de juridische onjuistheid daarvan, de donateurs niet in kennis te stellen van de malversaties, de contactgegevens van de gebruiker niet aan Stichting Peduli Anak door te geven. Integendeel, is door Netlevel B.V. Doneeractie.nl een standpunt ingenomen, zich beroepend op niet specifiek benoembare privacy regelgeving, de privacy van malafide gebruikers te verkiezen boven de belangen van kansarme, tijdelijk dakloze en van onderwijs verstoken kinderen in het door aardbevingen getroffen Lombok. Zelfs de doorgespeelde politie boodschap, dat donateurs gewaarschuwd dienden te worden, weigerde directeur en oprichter Floris van Haaster, van Netlevel B.V. Doneeractie.nl, te communiceren met de benadeelde donateurs. Dit, ondanks toe te hebben gegeven dat het naar alle waarschijnlijkheid om malafide praktijken zijdens de gebruiker gaat.

Daardoor kan het politieonderzoek geen voortgang vinden. Stichting Peduli Anak is namelijk met de gepaste autoriteiten bezig geweest een strafrechtelijk onderzoek naar alle partijen die in deze de wet overtreden te initiëren. Het ligt volgens de politie echter op onze weg om alle donateurs, die slachtoffer zijn geworden van deze kwaadwillige partijen, onmiddellijk aangifte te doen bij of contact te maken met de politie in de eigen woonplaats. Alle misleide donateurs, zijn door de weigering van Netlevel B.V. Doneeractie.nl, niet op de hoogte van benadeling. Peduli Anak roept daarom alle benadeelden op tot aangifte bij de politie. Ook waarschuwen wij alle donateurs zich te behoeden tegen dit soort malafide gebruikers en de platformen die hen faciliteren en beschermen, en tegelijkertijd zichzelf daarbij verrijken, gerechtelijke onderzoeken willens en wetens obstrueren en weigeren de schade te beperken of te vergoeden.

De enige veilige wijze van donatie aan Stichting Peduli Anak is te vinden op de website van Peduli Anak (www.pedulianak.org) zelf.